Lokaal eten en drinken op de Veluwe

De Veluwe is niet alleen bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, maar ook om zijn heerlijke eten en drinken. Ga mee op een culinaire reis door de Veluwe en maak kennis met lokale specialiteiten.

Ontbijt

Laten we beginnen met het ontbijt. De Veluwe staat bekend om zijn ambachtelijke bakkerijen waar je heerlijke broodjes en gebak kunt kopen. Een lokale specialiteit is het Veluws brood, een stevig volkorenbrood dat wordt gebakken met tarwe van de Veluwe. Het brood heeft een karakteristieke smaak en structuur en wordt door vele hemels brood genoemd. Het is heerlijk met een laagje boter en jam.

Lunch

Voor de lunch kunnen we terecht bij een van de vele eetgelegenheden op de Veluwe. Een echte aanrader is de Veluwse kroket. Deze kroket is gevuld met wild en is een echte specialiteit van de streek. De kroket wordt vaak geserveerd met een frisse salade of als broodje kroket.

Diner

Als we naar het diner gaan, kunnen we niet om wild heen. De Veluwe staat bekend om zijn wildgerechten, zoals hertenbiefstuk en wildzwijn. Deze worden vaak geserveerd met seizoen groenten en aardappelgerechten, zoals aardappelgratin en puree. Een andere specialiteit is de Veluwse schnitzel, een groot stuk vlees dat gepaneerd en gebakken wordt en vaak wordt geserveerd met champignonsaus. Ook de Veluwse asperges zijn een echte delicatesse en worden vaak geserveerd met een zachtgekookt eitje en ham.

Vegetarisch

Maar de Veluwe biedt ook genoeg opties voor vegetariƫrs. Zo zijn er bijvoorbeeld heerlijke salades met geitenkaas en noten, of vegetarische burgers van lokale producten.

Drinken

En laten we vooral niet vergeten om te genieten van een lekker drankje. De Veluwe heeft verschillende lokale brouwerijen waar je heerlijke bieren kunt proeven. Een bekende brouwerij is de Veluwse Schavuyt, die verschillende soorten bieren brouwt met lokale ingrediƫnten. Ook is de Veluwe bekend om zijn jenevers en likeuren, zoals de Veluwse Kruidenbitter en de Veluwse Bosbessenjenever.

Dessert

Tot slot kunnen we niet eindigen zonder te praten over dessert. Een lokale specialiteit is de Veluwse poffertjes, kleine pannenkoekjes die worden geserveerd met boter en poedersuiker. Ook de Veluwse appeltaart is een aanrader, gemaakt met verse appels van de streek en een krokante bodem van amandelspijs.