Wandelen in Gelderland: Verken de prachtige natuur

Wandelen in Gelderland is geweldig. Gelderland heeft tal van wandelroutes om te verkennen, van gemakkelijke wandelingen tot meer uitdagende tochten. Hier zijn enkele suggesties voor wandelroutes en tips voor uitrusting, voeding en veiligheid tijdens het wandelen.

Wandelroutes in Gelderland

Er zijn veel wandelroutes in Gelderland. We kennen natuurlijk allemaal de Veluwe waar we graag wandelen, maar Gelderland heeft zoveel meer te bieden. Het is een prachtige regio in het Oosten van Nederland.

  • Nationaal Park De Hoge Veluwe: Het nationaal park is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland en biedt verschillende wandelroutes. Het Park is ook de thuisbasis van het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus.
  • Veluwezoom: De Veluwezoom is een ander natuurgebied dat ideaal is voor wandelaars. Het biedt verschillende wandelroutes door de bossen en over heidevelden. Het gebied is ook de thuisbasis van de Posbank, een heuvel die een prachtig uitzicht biedt over de omgeving.
  • Rijnstrangen: Rijnstrangen is een gebied in de buurt van de Duitse grens en biedt een uniek landschap van moerassen en rivieren. Er zijn verschillende wandelroutes door het gebied, waarbij je langs prachtige uitzichten en natuurlijke habitat komt.
  • Landgoed Hackfort: Dit landgoed heeft verschillende wandelroutes die door prachtige bossen, langs beekjes en door weilanden gaan. Je kunt ook het historische kasteel Hackfort bezoeken, dat zich op het landgoed bevindt.

Tips voor wandelaars

Ga je wandelen, dan zijn er een aantal dingen welke goed zijn om naar te kijken. Als je onvoorbereid op pad gaat, kan dat je ervaring beïnvloeden. Halverwege een blaar krijgen of vreselijke dorst, dan wil je liever terug en dat is zonde.  

  • Uitrusting: Het is belangrijk om de juiste uitrusting te dragen tijdens het wandelen, zoals comfortabele wandelschoenen, een waterfles en een rugzak. Als je van plan bent om langere wandelingen te maken, dan is het ook raadzaam om een kaart en kompas mee te nemen.
  • Voeding: Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks meeneemt om je energie op peil te houden tijdens het wandelen. Fruit, noten en energierepen zijn allemaal goede opties voor tussendoortjes.
  • Veiligheid: Houd je aan de wandelroutes en volg de aanwijzingen op de borden. Blijf op de paden om schade aan de natuur te voorkomen. Neem ook altijd een mobiele telefoon mee en laat iemand weten waar je naartoe gaat voordat je vertrekt.
  • Fotocamera: neem een fotocamera mee of gebruik natuurlijk je telefoon. Je komt de mooiste plekken tegen en dan is het fijn om deze goed vast te leggen. Je hoeft geen goede hobby fotograaf te zijn, met zulke natuur wordt het al snel mooi.
  • Draag iets herkenbaars voor elkaar. Zeker als het drukker is, is het goed om iets herkenbaars te hebben voor je wandelpartner. Het hoeft niet opvallend, maar als je beide hetzelfde draagt, dan zorgt dat al voor herkenning. Net zoals een vader-zoon zwembroek bij het zwemmen.